Ovo djelo je zamišljeno kao priručnik koji čitatelja „vodi“ od pronalaska i iskopavanja kosti na terenu, preko njihova raspoznavanja do osnovnih podataka o metodama koje se koriste pri analizi skeletnog materijala u laboratoriju.
13,94€
12,54€
Autorica Petra Rajić Šikanjić se kao bioarheologinja, u svojem znanstvenom radu osobito bavi analizom materijala, dobivenih arheološkim istraživanjima, te ga koristi u kombinaciji s drugim nalazima za stjecanje potpunije slike populacije te za rasvjetljavanje drušvenih procesa kao što su migracije, ratovanja, socijalne razlike i slično.
Ovo djelo je zamišljeno kao priručnik koji čitatelja „vodi“ od pronalaska i iskopavanja kosti na terenu, preko njihova raspoznavanja do osnovnih podataka o metodama koje se koriste pri analizi skeletnog materijala u laboratoriju.
Priručnik će biti koristan u prvome redu arheolozima i antropolozima koji se u svojem radu nerijetko susreću s tematiziranom problematikom, a osobito će biti koristan studentima arheologije i antropologije. Zbog svoje čitkosti, priručnik će biti zanimljiv i koristan svima zainteresiranima za ovu problematiku izvan spomenutih struka.
Temeljni sadržaj djela razvrstan je u tri tematske cjeline. Prva cjelina tiče se iskopavanja ljudskih skeletnih ostataka i ukratko prikazuje rad arheologa na terenu, od priprema za iskopavanje, preko prikaza tehnika i metoda iskopavanja, dokumentiranja otkopanih kostura i njihovoga vađenja te daljnjih postupaka skeletnim materijalom (pranje, sušenje, pakiranje) pa sve do pisanja izvješća o istraživanju.
Druga cjelina donosi ukratko, vrlo čitkim i razumljivim stilom pisane, osnove osteologije i odontologije. Autorica daje kratak pregled ljudskih kosti i zuba, njihovu klasifikacijui osnovni opis, što je sve vrlo korisno pri terenskom radu i rukovanju s kostima i arheolozima će pomoći u raspoznavanju skeletnih elemenata.
Treća cjelina posvećena je analizi ljudskih skeletnih ostataka dobivenih iz arheoloških konteksta, i ključni je segment rukopisa. Pravilnim se analizama može izravno odgovoriti na pitanja, primjerice, kako prehrambene navike utječu na zdravlje pojedinca i cijelog društva. Stoga se navode osnovne vrste analiza koje se provode na ljudsko skletnom materijalu, daju se osnovni podatci o njima, a za detaljnije podatke čitatelj se upućuje na mnogobrojnu literaturu.
Autor: Petra Rajić Šikanjić