O debljini govore svi, "od običnih malih ljudi" do vrhunskih svjetskih znanstvenika, tražeći odgovor na pitanje možemo li zaustaviti epidemiju debljine koja je zavladala svijetom.
Znanje o prehrani ili razumnoj prehrani veliko je, iako često zanemarivano dobro u životu ljudi, a neznanje može biti velika opasnost za bolesnika. Prehranom čovjek unosi različite tvari potrebne organizmu.
Tekst udžbenika Dijetoterapija studenta uvodi u tematiku kroz temeljne povijesne činjenice o znanosti o prehrani i liječenju hranom.
Iznose se temeljna načela probave i metabolizma koja su povezena s najčešćim nutritivnim poremećajia i bolestima.
Poglavlje o nutritivnom statusu detaljno opisuje sve oblike nutritivnih disbalansa, metode procjene nutritivnog statusa te nutritivnog unosa i preporuka. Kroz dijetoterapijska načela objašnjeni su modeli rada i primjene nutritivne potpore, od dijetnog savjetovanja do artificijalnih oblika hranjenja bolesnika.
Udžbenik „Dijetoterapija i klinička prehrana“ nastoji istaknuti značenje prehrane u prevenciji i liječenju bolesti svih organskih sustava, ističući kako katkad zaboravljamo na taj element zdravlja i liječenja, previše se oslanjajući na farmakoterapiju i kad to nije nužno.
Ilustrovani vodič za lečenje hranom otkriće vam osnovne principe koji čine suštinu lečenja hranom i objasniti vam šta zapravo podrazumeva izraz „izbalansirana ishrana“. Upitnici za samoocenjivanje pomoći će vam da ustanovite specifične zdravstvene probleme. Na kraju, za mnoga stanja i oboljenja navedeni su hrana i dodaci (suplementi) ishrani koji imaju koristan efekat.
Ovaj priručnik donosi obavijesti i smjernice o pravilnom načinu života osoba sa šećernom bolešću, o sprječavanju i liječenju bolesti, ali je to zapravo otvorena knjiga zdravoga života ne samo za bolesnike već i za zdrave osobe.
Sve je veća pojavnost šećerne bolesti u populaciji. Bolest je doživotna, neizlječiva.
Svrha ovog priručnika jest da bude podsjetnik na osnove otkrivanja i praćenja komplikacija šećerne bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti: ordinacijama obiteljske medicine i patronaži.
Živimo u modernim vremenima kad je čovjek svjestan svog znanja, intelekta, brzog napredka, osjećaja premoći. Ipak priroda nas svako malo upozorava da razvoj i napredak na njoj ostavlja velike tragove. Jedna od karika u lancu koja pridonosi klimatskim promjenama jest i proizvodnja hrane. Udžbenik u prvom dijelu govori o zadaći prehrane u organizmu, opisana je fiziologija probave,
navedeni su makronutrienti i mikronutrienti, njihova uloga u organizmu i metabolički putevi, a istaknuta je njihova sinergija koja je nužna za očuvanje zdravlja, dane su upute o kreiranju jelovnika za zdrave osobe s naglaskom na odabir zdravih prehrambenih obrazaca, od najranijeg djetinjstva do duboke starosti.
Nedostatna i neprimjerena prehrana u najranijim fazama razvoja mogu rezultirati ne samo poremećenim rastom nego i nezadovoljavajućim kognitivnim dosezima te imunološkim i metaboličkim promjenama koje nas tijekom kasnijeg života čine rizičnim za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, toliko učestalih u našem današnjem okruženju...