Traži
Filters
Close

MEDICINA PREHRANE

Živimo u modernim vremenima kad je čovjek svjestan svog znanja, intelekta, brzog napredka, osjećaja premoći. Ipak priroda nas svako malo upozorava da razvoj i napredak na njoj ostavlja velike tragove. Jedna od karika u lancu koja pridonosi klimatskim promjenama jest i proizvodnja hrane. Udžbenik u prvom dijelu govori o zadaći prehrane u organizmu, opisana je fiziologija probave, navedeni su makronutrienti i mikronutrienti, njihova uloga u organizmu i metabolički putevi, a istaknuta je njihova sinergija koja je nužna za očuvanje zdravlja, dane su upute o kreiranju jelovnika za zdrave osobe s naglaskom na odabir zdravih prehrambenih obrazaca, od najranijeg djetinjstva do duboke starosti.
Datum dostave: 3-5 dana
35,00€ (263,71kn)
28,00€ (210,97kn)

Živimo u modernim vremenima kad je čovjek svjestan svog znanja, intelekta, brzog napredka, osjećaja premoći. Ipak priroda nas svako malo upozorava da razvoj i napredak na njoj ostavlja velike tragove. Jedna od karika u lancu koja pridonosi klimatskim promjenama jest i proizvodnja hrane. Udžbenik u prvom dijelu govori o zadaći prehrane u organizmu, opisana je fiziologija probave,
navedeni su makronutrienti i mikronutrienti, njihova uloga u organizmu i metabolički putevi, a istaknuta je njihova sinergija koja je nužna za očuvanje zdravlja, dane su upute o kreiranju jelovnika za zdrave osobe s naglaskom na odabir zdravih prehrambenih obrazaca, od najranijeg djetinjstva do duboke starosti.

U drugom dijelu udžbenika dane su upute o prilagodbi prehrane pojedinoj bolesti, kako bi se njezino napredovanje usporilo, postoje bolesti kod kojih je odgovarajuća prehrana jedini lijek, istaknute su važne odrednice prehrane, kod kritično bolesnih u jedinicama intenzivnog liječenja i u sterilnim jedinicama, bolesnika kod kojih se planira kirurško liječenje i palijativnih bolesnika, sveobuhvatno pitanje prehrane regulirano je zakonom pa su opisane i zakonske regulative kod proizvodnje, skladištenja, transporta hrane, kako bi do potrošača došla samo higijenski ispravna hrana. Krajnji cilj je upotreba higijenski ispravnih namirnica uzgojenih u ekološkom, zdravom podneblju, po mogućnosti bez tretiranja štetnih tvari koje utječu na zdravlje. 

Živimo u modernim vremenima kad je čovjek svjestan svog znanja, intelekta, brzog napredka, osjećaja premoći. Ipak priroda nas svako malo upozorava da razvoj i napredak na njoj ostavlja velike tragove. Jedna od karika u lancu koja pridonosi klimatskim promjenama jest i proizvodnja hrane. Udžbenik u prvom dijelu govori o zadaći prehrane u organizmu, opisana je fiziologija probave,
navedeni su makronutrienti i mikronutrienti, njihova uloga u organizmu i metabolički putevi, a istaknuta je njihova sinergija koja je nužna za očuvanje zdravlja, dane su upute o kreiranju jelovnika za zdrave osobe s naglaskom na odabir zdravih prehrambenih obrazaca, od najranijeg djetinjstva do duboke starosti.

U drugom dijelu udžbenika dane su upute o prilagodbi prehrane pojedinoj bolesti, kako bi se njezino napredovanje usporilo, postoje bolesti kod kojih je odgovarajuća prehrana jedini lijek, istaknute su važne odrednice prehrane, kod kritično bolesnih u jedinicama intenzivnog liječenja i u sterilnim jedinicama, bolesnika kod kojih se planira kirurško liječenje i palijativnih bolesnika, sveobuhvatno pitanje prehrane regulirano je zakonom pa su opisane i zakonske regulative kod proizvodnje, skladištenja, transporta hrane, kako bi do potrošača došla samo higijenski ispravna hrana. Krajnji cilj je upotreba higijenski ispravnih namirnica uzgojenih u ekološkom, zdravom podneblju, po mogućnosti bez tretiranja štetnih tvari koje utječu na zdravlje. 

Podaci o proizvodu
Urednik/ci Jasna Čerkez Habek
Urednik/ci i suradnici
Godina izdanja 2023.
ISBN 978-953-176-973-0
Opseg 304 str.
Težina 1,000 g
Format 21 x 27 cm
Uvez tvrdi
Opišite svoje dojmove
  • Samo registrirani korisnici mogu pisati recenzije
  • Loš
  • Odličan
Podaci o proizvodu
Urednik/ci Jasna Čerkez Habek
Urednik/ci i suradnici
Godina izdanja 2023.
ISBN 978-953-176-973-0
Opseg 304 str.
Težina 1,000 g
Format 21 x 27 cm
Uvez tvrdi
Ključne riječi proizvoda
Uz ovaj proizvod kupci su kupili

SMJERNICE ZA PROPISIVANJE ANTIMIKROBNIH LIJEKOVA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI 2023./2024.

Antimikrobni lijekovi ili antibiotici najpropisivaniji su lijekovi današnjice. Čak 90 % ukupno propisanih antimikrobnih lijekova propisuje se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ), i to najčešće za liječenje infekcija gornjeg dijela dišnog sustava. Te su infekcije uglavnom virusne, pa liječenje antibioticima nije potrebno jer ne mogu skratiti trajanje bolesti i neće spriječiti mogući nastanak komplikacija. Upravo je to jedan od primjera pogrešne primjene antibiotika što znatno pridonosi razvoju otpornosti bakterija, mogućnosti nastanka nuspojava lijekova i povećanju troškova liječenja. Svakom neopravdanom primjenom antibiotika nanosimo štetu ne samo bolesniku nego i sebi, svojim bližnjima i cijeloj zajednici.
20,00€ (150,69kn)

ZAČINI

Hrana pruža temeljnu snagu života i uz obogaćenje njezina okusa o njoj brinemo cijeli život. U tome nam pomažu brojni začini, ali ne samo radi postizanja vrhunskih okusa, nego i povijesne uloge u zaštiti od krvarenja. Prirodni neprijatelj hrane su mikrobi, što znači i trajnu opasnost za zdravlje ljudi zbog njezine lakše izloženosti kontaminaciji patogenim mikrobima.
27,87€ (209,99kn)
20,00€ (150,69kn)

PSIHOTERAPIJA PSIHOZA U PSIHITRIJSKIM USTANOVAMA

Važno je da bolničko liječenje ispuni nekoliko ciljeva: uspostavljanje i održavanje terapijskog odnosa, proradu traumatičnog iskustva akutne psihoze i susreta s antipsihoticima kao i neizbježne ijatrogene traumatizacije, da omogući izgradnju terapijske alijanse s članovima obitelji i u cjelini stvori zdravu osnovu za cjelovit nastavak ambulantnog liječenja i funkcioniranja u zajednici.
19,51€ (147,00kn)
13,00€ (97,95kn)
Tečaj €/kn:   7,53450
top