Tekst udžbenika Dijetoterapija studenta uvodi u tematiku kroz temeljne povijesne činjenice o znanosti o prehrani i liječenju hranom.
Iznose se temeljna načela probave i metabolizma koja su povezena s najčešćim nutritivnim poremećajia i bolestima.
Poglavlje o nutritivnom statusu detaljno opisuje sve oblike nutritivnih disbalansa, metode procjene nutritivnog statusa te nutritivnog unosa i preporuka. Kroz dijetoterapijska načela objašnjeni su modeli rada i primjene nutritivne potpore, od dijetnog savjetovanja do artificijalnih oblika hranjenja bolesnika.
45,00€
40,50€
Tekst udžbenika Dijetoterapija studenta uvodi u tematiku kroz temeljne povijesne činjenice o znanosti o prehrani i liječenju hranom.
Iznose se temeljna načela probave i metabolizma koja su povezena s najčešćim nutritivnim poremećajima i bolestima.
Poglavlje o nutritivnom statusu detaljno opisuje sve oblike nutritivnih disbalansa, metode procjene nutritivnog statusa te nutritivnog unosa i preporuka. Kroz dijetoterapijska načela objašnjeni su modeli rada i primjene nutritivne potpore, od dijetnog savjetovanja do artificijalnih oblika hranjenja bolesnika.
Najveći dio udžbenika posvećen je bolestima probavnog sustava jer one najčešće zahtjevaju posebno prilagođenu nutritivnu potporu.
U poglavlju o prehrani onkoloških bolesnika iznose se na jednostavan i primijenjiv način konkretni savjeti za tu vulnerabilnu skupinu bolesnika.
Slijede poglavlja posvećena najučestalijim bolestima današnjice - šećernoj bolesti, debljini, kardiovaskularnim bolestima i metaboličkom sindromu, čiji su dijetoterapijski principi detaljno prikazani i popraćeni oglednim dnevnim planovima prehrane uz izračune nutritivnih vrijednosti.
Jelovnici su prikazani na kraju većine poglavlja kao ogledni primjeri za pojedine bolesti i stanja, što čini jednostavan orjentir za kreiranje individualnih planova prehrane, temeljeno na teorijskim činjenicama i znanstvenim spoznajama iznesenim u tekstualnom dijelu svakog poglavlja.